یکی از نما های مدرن ساختمان می باشد که بعلت ویژگی ها و مزایای متمایز از محبوبیت بالایی در دنیا برخوردار است
در اجرای نمای تراکوتا از سفال های تراکوتا استفاده میشود که نوعی از نماهای آجری خشکمحسوب میگردد،نامتراکوتا terracotta در زبان ایتالیایی به معنی خاک پخته است و بر گرفته از واژه سفال ، گل ، خاک رس پخته و آجر می باشد ، همانطور که می دانید، آجر از ابتدای ساخت اولین ساختمان ها به عنوان یکی از اصلی ترین مصالح مورد استفاده در نما ساختمان به شمار می آید ، سفال تراکوتا همانند سرامیک اکسترودی به روش تزریق یا اکستروژن ساخته می شود .
سفال تراکوتا دارای طیف رنگهای طبیعی وگسترده ای می باشد که در طراحی نما ساختمان به کمک معماران می آید و طرح های مدرن و زنده تری را پدید می آورد.
روش اجرا نما آجر تراکوتا در ساختمان ها به روش نصب خشک یا بدون ملات می باشد ،
همانطور که در مقاله مربوط به نصب خشک نما بیان گردید این روش به دلیل عدم استفاده از ملات و تفاوت هایی که در اجرای نما داراست از ویژگی ها و مزیت های منحصر به فردی برخورداراست کهباعث شده امروزه انتخاب بسیاری از معماران و سازندگان باشد.
شیوه های نصب در اجرا نما تراکوتا به دو صورت زیر می باشد :
استفاده از درز های بهم چسبیده در نما تراکوتا
2- استفاده از درز های فائم
کاهش زمان اجرا در نمای سفال تراکوتا :
اجرا نما تراکوتا دارای ویژگی و مزیت های زیادی می باشد. یکی از این مزیت ها کاهش زمان اجرا نمای ساختمان تا ۶۰ درصد می باشد.عمده ترین علت این امر، استفاده از سیستم نصب خشک نما ساختمان با استفاده از قطعات و پروفیل های آماده مانند کلیپس ، رانر و پروفیل های سبک آلومینیومی و عدمنیازبه آماده سازی،برشکاریوسوراخکاری پنل های سفال تراکوتامی باشد .
مقاومت دمایی (در برابر انقباض و انبساط) نما تراکوتا :
از جمله ویژگی های نصب خشک نما تراکوتا می توان مقاومت در برابر تغییرات دمایی ووجود حالت ارتجاعی در سیستم نصب خشک سفال تراکوتا نام برد. این حالت ارتجاعی غالباً به دلیل پیش بینی درز های افقی و عمودی بین تایل های سفال تراکوتا پدید می آید.
ماندگاری و عمر اجرا نما تراکوتا :
عمر مفید نما ساختمان در روش اجرا نما تراکوتا، نسبت به شیوه های سنتی نما سفال که پس از چند سال به علت استفاده از ملات و تغییرات دمایی آثار ترک و خرابی در آن ها نمایان می گردد،به علت استفاده از روش های نصب صنعتی و تجهیزات با عمر بالا، تا بیش از ۵۰ در صد افزایش می یابد .
جذب حداقل آب :
جذب آب بسیار پایین از شاخص ترین ویژگی های سفال تراکوتا می باشد که باعث افزایش طول عمر نما ساختمان و ثابت ماندن رنگ سفال ها می گردد .جذب آب ویژگی بسیار مهمی در مصالح نما ساختمان محسوب می گردد. چرا که کاهش جذب آب موجب کاهش میزان تخریب ناشی از یخبندان های مکرر و همچنین تأثیر باران های اسیدی بر نمای ساختمان می گردد.
بازسازی نما سفال تراکوتا:
مزیت دیگری نما تراکوتا راحتی در زمان باز سازی می باشد ، به هر علت ممکن است پس از گذشت سال ها نیاز به تعمیرات نما ساختمان بوجود آید ، در اجرا نمای تراکوتا از تایل های سفال تراکوتا استفاده می گردد که به راحتی و با هزینه بسیار کم قابل تعویض می باشند .
کاهش وزن نما در اجرا نما تراکوتا :
کاهش وزن نما ساختمان در نمای سفال تراکوتا و کاهش بار مرده ناشی از وزن جداره خارجی ساختمان،که به دلیل تو خالی بودن تایل ها و همجنین نوع اجرا به روش خشک و عدم استفاده از ملات حاصل می گرددنیزیکی از مهمترین دلایل انتخاب نما تراکوتا در مقایسه با روش های سنتی اجرای نمای آجری ساختمان می باشد.
ایجاد عایق صوتی در نما تراکوتا :
فاصله ایجاد شده بین دیوار های ساختمان و پوسته نما، در کلیه روش های نصب خشک باعث ایجاد حالت دو جدارهو عایق صوتی در ساختمان می شود که مزیت بسیار مهمی برای ساختمان های تجاری و اداری و مکان های شلوغ و پر رفت و آمد محسوب می گردد.
ایجاد عایق حرارتی :
وجود هوا درفضای بین تایل های سفال تراکوتا نما و دیواره ساختمان ازانتقال تغییرات دمایی محیط بیرون به ساختمان جلوگیری میکند ومانندسیستم عایق حرارتی دو جداره عمل می نماید .
همچنین امکان استفاده بسیار آسان از انواع عایق های ساختمانی در این فضانیز وجود دارد. به این دلیل نما تراکوتا دارای خاصیت عایق دمایی بسیار بالایی می باشد وموجب کاهش مصرف انرژی جهت سرمایش و گرمایش و آفزایش بهره وری انرژی ساختمان می گردد .
پانل های تراکوتا :
وجود پانل های کنج در صفحات سفال تراکوتا باعث راحتی رکلاژ در هنگام نصب در کنار سایر اجزاء نما ساختمان از قبیل ستون ها و پنجره و …میگردد .
نمای ترکیبی تراکوتا با کامپوزیت ، شیشه ، سرامیک ، سنگ و دیگر نماهای مدرن ساختمان:
رنگ های زنده سفال تراکوتا و راحتی نصب این نوع متریال نما ساختمان ترکیب کردن این نما را باسایر متریال ها مانند ورق هایکامپوزیت آلومینیومی، شیشه و …. آسان می نماید.بنابراین معماران و طراحان نمای ساختمان هاباترکیب این متریال دست بازتری درایجاد زیبایی وهماهنگی خواهند داشت.لازم به ذکرمی باشد سفال تراکوتا از پایه رنگ های کرم، اُخرایی، قهوه ای و مشکی موجود می باشد .
نمونه کار اجرا نمای تراکوتا
به صورت کلی اجرا نما تراکوتا دارای ویژگی های زیر می باشد :